Vejledning omkring graviditet:            

Den lægelige kontrol af din/jeres graviditet består af 4 konsultationer i lægehuset samt en række jordemoder besøg. Såfremt der opstår problemer under graviditeten, vil der naturligvis blive tale om flere konsultationer hos os, jordemoder og/eller på sygehuset.

Hvis du har en forventning om, at du er gravid skal du i første omgang købe en graviditetstest i Matas eller på apoteket. Hvis denne er positiv, skal du kontakte os, og aftale en tid til konsultation hos sygeplejersken. Din første konsultation ligger  i uge 9-10. Hvilken graviditetsuge du er i, beregnes ud fra hvor mange hele uger der er gået siden din sidste menstruations første dag.

Når du ringer til sekretæren, for at booke tiden, beregner vi din terminsdato. Det vil sige en ca. dato for, hvornår fødslen skal finde sted.

Formålet med den første konsultation er, at tage blodprøver til screening for relevante sygdomme, give råd og vejledning om kost, motion etc. under graviditeten. Der tilbydes nakkefoldsscanning til alle gravide der ønsker det. I løbet af den første konsultation bliver dette tilbud drøftet, og vi vil forsøge at vejlede dig/jer omkring dette.
Du kan læse mere om tilbuddet og booke tider her

Vi anbefaler, at du som gravid forsøger, at holde dig aktiv under graviditeten. Især i den sidste del af graviditeten, kan led-skånende motionsformer som cykling og svømning anbefales. Generelt kan alle fortsætte med det aktivitetsniveau i sport og træning som de er vant til, men man bør dog ikke accelerere sit trænings niveau under graviditeten.

Vedrørende kost anbefales det, at alle gravide spiser en normal og varieret kost og tager et tilskud folinsyre dagligt under hele graviditeten (tal med din læge om hvor meget). Hvis graviditeten er planlagt anbefales det, at starte med at tage tilskud af folinsyre allerede 4-6 uger, før du bliver gravid.
Desuden anbefaler vi tilskud af jern dagligt fra 20. graviditetsuge (tal med din læge om hvor meget).

Du bør stoppe med at ryge under hele graviditeten, idet rygning øger risikoen for, for tidlig fødsel og fosterdød og kan formindske fødselsvægten.

Efter at det i mange år har heddet sig, at “ét enkelt glas alkohol engang imellem”, “det skader ikke”, så anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at gravide og kvinder, der påtænker at blive gravide, ikke drikker alkohol overhovedet. Dette sker, fordi alkohol kan forårsage skader på fostret i alle stadier af graviditeten, og fordi det ikke er muligt, at sætte en nedre grænse for, hvor lidt alkohol der kan drikkes, uden det udgør en risiko. Al indtagelse af alkohol udgør i princippet en risiko for barnet.

Den første konsultation samt opfølgende tid ved lægen: 

Foregår i uge 9-10 hos sygeplejersken. Ved denne konsultation udfyldes den såkaldte “svangre journal”, der er det dokument der sendes til fødeafdelingen i regionen. Dette dokument skal du medbringe til alle kontroller hos jordemoder/læge og fødeafdeling.
Til denne konsultation skal du medbringe en urinprøve.
Før konsultationen skal du/I have overvejet om du/I vil tage imod tilbuddet om nakkefoldscanning. Hvis I vælger, at sige ja til scanningen tages ved denne konsultation en blodprøve, den såkaldte doubletest, der sammen med scanningen danner baggrund for beregning af risikoen for Downs syndrom/Mongolisme. Derudover måler vi dit blodtryk, vægt og undersøger din urinprøve for bakterier, protein, blod og sukker indhold.

Ugen efter er der en opfølgende tid ved lægen.

Den anden konsultation:

Ligger en uge efter ovenstående konsultation hos lægen. Ved denne konsultation færdiggøres din svangre journal og du får svar på blodprøverne.

Den tredje konsultation:

Ligger i uge 25 og foregår hos lægen. Ved denne konsultation bedes du medbringe en urinprøve.

Udover, at høre hvordan du/I selv synes det går med graviditeten, er formålet med konsultationen, at undersøge dit blodtryk, vægt samt størrelsen af livmoderen, der vurderes ved at måle afstanden mellem skambenet og toppen af livmoderen. Desuden undersøges urinprøven og din blodprocent ved en lille blodprøve i fingeren. Til sidst i undersøgelsen lytter vi til barnets hjertelyd med et såkaldt doptone apparat, hvor du/I selv kan høre barnets hjertelyd.

Den fjerde konsultation:

Ligger i uge 32 hos lægen, det vil sige kort før fødslen.  Du skal igen medbringe en urinprøve til konsultationen. Det primære formål med konsultationen er, at forberede dig/jer på den forestående fødsel og besvare eventuelle spørgsmål, som du/I måtte have. Desuden vurderes, som ved forrige konsultation, vægt, blodtryk, livmoderstørrelse, barnets hjertelyd og urinen undersøges

Bestil tid, forny medicin, skriv til lægen.
Login herunder:

Telefontider tlf. 49131672 Personlighenvendelse v. sekretær
Mandag 8:00-12:00 8-12:00 & 13:15-15:30
Tirsdag 8:00-12:00 8-12:00 & 13:15-15:30
Onsdag 8:00-12:00 8-12:00 & 13:15-15:30
Torsdag 8:00-12:00 8-12:00 & 13:15-15:30
Fredag 8:00-12:00 8-12:00 & 13:15-15:30
  • Telefon kl. 8-9: i dette tidsrum sidder lægerne ved telefonen og her bør du ringe med akutte ting, der skal ses eller vurderes samme dag.
  • Telefon kl. 9-12: i dette tidsrum kan du ringe for tidsbestilling generelt, receptfornyelse eller andre spørgsmål.
  • Efter kl. 16.00 og i weekender ringes 1813

Centerklinikken Espergærde

Vester torv 2
3060 Espergærde
Tlf: 49 13 16 72

Klinikkens akut tlf.nr. 49 13 16 26 kan KUN anvendes ved akut uopsættelig sygdom og ved afbud samme dag.

Efter kl. 16:00 og i weekend kontaktes 1813